Simptome ale menopauzei din punct de vedere psihiatric
Speaker: Dr. Irina Rădulescu |
Durata:
Legat de aceste semnale pe care corpul ți le dă din punct de vedere psihiatric, la ce ar trebui să fim atente începând cu vârsta de 40 de ani?
Descriere
Mi-aș dori ca femeile să înțeleagă că bufeurile nu sunt o funcție a pielii sau a glandelor sudoripare. Termoreglarea e un proces central care vine din creier. Menopauza nu e în bikini, menopauza e în noi cu totul și noi, femeile, trecem prin această stare de tranziție. Există două mari constelații de simptome pe care pacientele le trăiesc și le resimt: afective și cognitive. Cele cognitive au de a face cu tulburarea atenției, memoriei, ceață mentală și simptomele afective care au de a face cu labilitatea afectului, anxietatea, iritabilitatea – ai fitilul scurt, îți sare muștarul rapid.
Ileana: „Eu am constatat că am intrat la menopauză la 42 de ani nu pentru că exista o disfuncție la nivelul aparatului urogenital, mai aveam ciclu, era schimbat ca structură. Doar că ceața mentală mi-a afectat viața atât de grav încât am ajuns la neurolog pentru că nu mi-am putut imagina că menopauza poate să aibă legătură cu creierul, cu psihicul.”